La Volnaysienne logo
La Volnaysienne

Categorieën

Zoeken

Generic selectors
Alleen exacte match
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in posts
Zoek in pagina's
artikelspod
Filter op Categorieën

Jean-Michel Masson,jurist, trouwde in 1975 met Michelle Blondelet en kwam zo in de wijnbouw terecht. Hij werd op het terrein gevormd door de vader van Michelle. Ondertussen is hij voorzitter van de appellatie en maakt hij deel uit van het Comité National de l'INAO.

Het domein telt tegenwoordig 18 ha. Chemische middelen zijn uit den boze. De "cave" bestaat uit 3 niveaus waarvan 2 ondergronds. Op het gelijkvloers worden de druiven geperst in pneumatische pressoirs. Via zwaartekracht gaat het sap dan naar niveau -1 in inox tanks. Daar wordt het natuurlijk geklaard door koude (débourbage à froid). Het geklaarde sap gaat dan naar -2 waar de gistingstemperatuur cuve per cuve gecontroleerd wordt. Later zal hier ook gebotteld en gestockeerd worden.

Het domein beschikt over geavanceerde technologie maar wil tegelijkertijd zijn producten zoveel mogelijk personaliseren. Men doet daarvoor beroep op een oenoloog die mee het ideale moment bepaalt om elk perceel te oogsten en die daarna elke 2 dagen de most analyseert.

Men heeft onlangs een nieuwe machine gekocht om de flessen te spoelen voor het bottelen. Na het bottelen leggen de flessen een parcours af van 7 min vooraleer ze gestapeld worden. Zo wordt de perfecte adhesie van de stop aan het glas verzekerd.

De Villa Paulus (Pauliaca Villa = hoeve van Paulus) heeft een paar jaar nodig om zich te ontplooien en, digit M. Bettane, "... acquiert alors une complexité qui le consacreer comme l'une des têtes de cuvée de l'appellation".

Les Pierres de Pierre is een recentere cuvée. Masson: "Début 2004, dans le cadre d'une rétrocession au profit de jeunes vignerons qui s'installent Pierre-François a eu l'opportunité de faire l'acquisition de vieilles vignes sur un sol d'argiles à silex de la butte de St-Andelain. Les sols sont travaillés par plusieurs binages (wieden, schoffelen) annuels. Seuls des amendements organiques sont apportés en fin d'automne. Les traitements sont raisonnés afin de protéger les sols et la faune, qui reste un précieux auxiliaire du développement harmonieux de la végétation.

Vinification en cuves inox, fermentation à température contrôlée, après débourbage par le froid, conservation sur lies fines. Apogée dans les 2 premières années. Conservation: 3 à 4 ans. Servir vers 12° C sur un plateau de fruits de mer, crustacés, poissons, volailles et viandes blanches".

Pouilly-Fumé Les Pierres de Pierre 2015

€ 14.37 (excl. BTW)

Lees meer >>

Pouilly-Fumé Villa Paulus (0,375 l) 2015

€ 6.99 (excl. BTW)

Lees meer >>

Pouilly-Fumé Villa Paulus 2015

€ 12.70 (excl. BTW)

Lees meer >>